Show me how you do it, and I am promise you I 'll run away with you...

Show me how you do it, and I am promise you I 'll run away with you...
Blankets, γνωστο και ως το πιο αγαπημενο μου graphic novel σε ολοκληρο τον κοσμο <3

Τρίτη, Απριλίου 07, 2009

Show me how you do it, and i promise you that I will run away with you...I will run away with you...

Απο την ημερα που γυρισα απο την Γερμανια αντιμετοπιζω μεγαλο προβλημα στο θεμα "υπνος". Ανεξαρτητα απο το ποσες ωρες θα κοιμηθω το βραδυ μου ειναι τρομερα δυσκολο να ξυπνησω το πρωι. Το οτι ειμαι αναγκασμενη να ξυπναω στις 5.30 το πρωι 4 μερες τη βδομαδα δε βοηθαει ιδιεταιρα. Τεσπα, σημερα αποφασισα να ενδωσω στον πειρασμο και κοιμηθηκα μεχρι τις 9, οποτε φυσικα δεν καταφερα να παω στην αστυνομια για να βγαλω καινουργια ταυτοτητα αφου 12.30 ειχα ραντεβου με τον Ηλια στα Starbucks. Αντιθετα μιλησα για λιγο με την Μαριαλεκα στο chat του facebook και εφυγα απο το σπιτι για να φθασω στο κεντρο της Αθηνας μετα απο1 ωρα παραμονης στο λεωφορειο και νιωθοντας ηδη κουρασμενη. Αλλα περασαμε ωραια και αυτο ειχε σημασια. Συμφωνησαμε οτι πρεπει να κανονησουμε οποσδηποτε παιχνιδι στοι σπιτι του καποια στιγμη τη Μεγαλη Βδομαδα και του δανεισα το Blankets μου γιατι αρνουμαι οτι υπαρχουν φιλοι μου που ακομα δεν εχουν αποδεχτει οτι ειναι απλα καταπληκτικο :ρ
Και εδω ειναι το θεμα του ποστ αφου το προοριζα αρχικα για σχολιασμο του comics :p

Το Blankets είναι άνετα το πιο αγαπημένο μου comics, ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα-έργο ζωής για τον έρωτα, τη θρησκεία, την αμφισβήτηση και τη χειραφέτηση.
Ο εικοσιοκτάχρονος Αμερικανός δημιουργός Craig Thompson αυτοβιογραφείται και αφηγείται τα παιδικά του χρόνια και την πιο κρίσιμη περίοδο της εφηβείας του, μέσα από το εικονογραφημένο μυθιστόρημα Blankets.
Το Blankets παρουσιάζει τη σταδιακή μεταστροφή του πρωταγωνιστή από την άρνηση των απολαύσεων και της χαράς της ζωής των παιδικών χρόνων στη συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας για τις μικρές και σύντομες όμορφες στιγμές ξενοιασιάς.
Κάθε σχέδιο αυτού του έργου είναι πλημμυρισμένο από μια γλυκιά νοσταλγία της εποχής της νεανικής αθωότητα.
Για το Blankets, που πρωτοκυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Top Shelf στις ΗΠΑ το 2003, ο Thompson κέρδισε πολλές υποψηφιότητες για βραβεία και το περιοδικό Time ανέδειξε το βιβλίο του ως το καλύτερο κόμικς της χρονιάς.
Τα παιδικά χρόνια του Craig σε ένα καταπιεστικό οικογενειακό περιβάλλον με γονείς αυστηρούς και θρησκόληπτους χαράσσονται βαθιά στη μνήμη του και τον συνοδεύουν σε κάθε βήμα του.
Μέχρι που στη ζωή του εισβάλλει η Raina, ο πρώτος και μεγάλος έρωτάς του. Εκεί ο Craig έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια τη ζωή και όχι με την εικονική, τη θρησκευτική της περιγραφή, αναγκάζεται να ζήσει και να εγκαταλείψει την ευκολία της άρνησης. Η απόσταση από το σπίτι του, ο έρωτας με μια γυναίκα, τα αδέρφια της Raina, υιοθετημένα παιδιά με ειδικές ανάγκες, η απομάκρυνση από την «ασφάλεια» της Εκκλησίας, το σεξ, η ανάληψη ευθυνών, έρχονται σαν καταιγίδα και αναστατώνουν την ταραγμένη εφηβική ζωή του. Η κουβέρτα (Blanket) που πλέκει και του χαρίζει η Raina γίνεται η νέα σανίδα σωτηρίας του. Επιστρέφοντας στο σπίτι του είναι πια ένας άλλος άνθρωπος που αποφασίζει να αρχίσει να ζει παίρνοντας πρώτα από όλα την απόφαση να ασχοληθεί με το σχέδιο και την Τέχνη.
Σιγουρα δεν ειναι το καλυτερο graphic novel που εχει τυχει να διαβασω αλλα ειναι αυτο που ερωτευτηκα απο τις πρωτες σελιδες. Ισως γιατι οταν το διαβασα ημουν λιγους μηνες μεγαλυτερη απο τον Graig και μου φανηκε πολυ αληθινο. Και παρολο που εχω διαβασει πολλα πραγματικα καλα comics που αναγνωριζω οτι ηταν απιστευτα απο τεχνικη αποψη, το συγκεκριμενο συνεχιζει και κατεχει την πρωτη θεση γιατι ειναι απο τα ελαχιστα που καθε φορα που το ξεφυλλιζω βιωνω με την ιδια ενταση την συγκινηση, τον ενθουσιασμο και την θλιψη που μου ειχε προκαλεσει την πρωτη φορα.

Και μιας και μιλαμε για comics, θα αναφερθω ξανα στο Comicdom με λιγες περισσοτερες πληροφοριες :ρ Οπως καθε χρονο συνδιοργανωνεται απο την Comicdom Press και την Ελληνοαμερικανική Ένωση στις 11 και 12 Απριλίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, στο κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλιας 22.Ο εκθεσιακός χώρος του συνεδρίου θα φιλοξενεί πρωτότυπη έκθεση-αφιέρωμα στα υπερηρωικά comics, μέσα από σελίδες original art, commissions, συλλεκτικά τεύχη, video screenings και πάσης φύσεως collectibles και artifacts. Η έκθεση θα συνοδεύεται από επεξηγηματικό υλικό, ενώ κατά τη διάρκεια του διημέρου θα προγραμματιστούν σχετικές ομιλίες και προβολές.Καλεσμενος του φεστιβαλ ειναι ο ο Barry Kitson, σχεδιαστής πολλών επιτυχημένων comics της DC και της Marvel.Φέτος για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθεί σε ένα ειδικό event στο θέατρο, οπτικοακουστική παρουσίαση όλων των νέων τίτλων που κυκλοφορούν και θα κυκλοφορήσουν από τις συμμετέχουσες ελληνικές εκδοτικές, ενώ θα ακολουθήσει panel με θέμα το παρόν και το μέλλον της εγχώριας εκδοτικής παραγωγής.Επίσης για πρώτη φορά φέτος, και σε συνέχεια της επιτυχημένης συνεργασίας της Comicdom Press με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (Ε.ΚΕ.ΒΙ.), στο πρόγραμμα των Workshops, συμπεριλαμβάνονται και σεμινάρια εξοικείωσης των παιδιών με τα comics, μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι.
Και φυσικα οπως καθε χρονο τα διαφορα κομιξαδικα/εκδοτικες εχουν τον δικο τους χωρο.
Ωωω, και στην Lifo αυτης της βδομαδας υπαρχει αφιερωμα στα ελληνικα comics με αφορμη το Comicdom και θα περιεχει μικρες συνεντευξεις των Τασου Παπαιωανου, Μιχάλη Διαλυνά, Ηλία Κυριαζή, Παναγιώτη Πανταζή και Ταξή και ενα μικρο σκιτσακι ενος υπερηρωα απο τον καθενα τους. Αν την βρειτε διαβαστε την :)

Ξερεις πως με αγαπας :*

5 σχόλια:

μελινα είπε...

love blankets! και φαντασου οτι οταν το διαβαζε ο αλεξ μου χε φανει βαρετο!
οταν ξαναρθεις θα φερεις τα νεα comics που θα παρεις?εεεεε?εεεεεεεε?
να κανουν παρεα στα 2 πρωτα common comics? :D

μελινα είπε...

btw ξαναπηγαμε στα starbucks στο Oberhausen και πετυχαμε τον πανεμορφο τυπο! ξερεις, τον αραβοαφρικανο. ε, παραμενει πανεμορφος :ρ

Damien είπε...

Θα συμμεριστω κι εγω τη λατρεια για το blankets.. καταπληκτικη ιστορια!
ενδιαφεροντα κ τα υπολοιπα για το comicdom (:P)

Cardy είπε...

egw ena exw na pw:

se olous to exeis dwsei ektos apo emena :P

autos einai enas sobaros logos na s krataw moutra:P

Rea είπε...

εχμ. πραγματι
τωρα το εχει ο ηλιας
αλλα κ μονο το οτι εφθασε στον παυλο πχ που μενει λαμια ειναι αρκετο για να κρατας μουτρα :ρ αλλα μωρε... ναι 600 σελιδες. θα το διαβασεις η τσαμπα θα το αποχωριστω για τοσο καιρο? :ρ

@μελινα : κ τι κανει ο πανεμορφος σερβιτορος? ενθουσιαστηκε κ παλι που ειδε τις τρελες ελληνιδες? :ρ οταν ξαναπας πες του να μεινει κει μεχρι το καλοκαιρι, θα παω να τον βρω. :ρ :ρ :ρ
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ οτι δε θα σου φερω τα comics μου! κ ασε τα c.c ησυχα! παλιοκλεφτρα!

@παυλο: ενδιαφεροντα? χμ. λες κ δε σε ξερω, ουτε καν θα τα διαβασες :ρ
αλλα αγαπας το Βlankets, κ τπτ αλλο δεν εχει σημασια ♥